ΣΠΕΙΡΑ

ΣΠΕΙΡΑ λογότυπο

Η ΣΠΕΙΡΑ

Από το καλοκαίρι του 2015, ο ελεύθερος  χώρος έκφρασης «ΣΠΕΙΡΑ» στεγάζει καλλιτεχνικές, αθλητικές  και πολιτιστικές δραστηριότητες, χωρίς να υπάρχει κάποιο οικονομικό όφελος για τους συμμετέχοντες.
Στο ερειπωμένο κτίριο του παλιού στρατώνα, δημιουργήθηκε ένας  τόπος συνεύρεσης, ανοιχτός στην αυτοδιάθεση και τη διαφορετικότητα, την αλληλεγγύη και τον αλληλοσεβασμό, την αυτοδιαχείριση, την έκφραση, την αξιοπρέπεια.
Στο χώρο έχουν συνυπάρξει και δραστηριοποιηθεί εθελοντικές ομάδες εκμάθησης  χορού (tango), Tai Chi, skateboarding και  προβολών. Φυσικά, πέρα από τις ήδη υπάρχουσες ομάδες, η "ΣΠΕΙΡΑ" είναι ανοιχτή και σε νέες προτάσεις κι ενθαρρύνει τη συμμετοχή και δραστηριοποίηση και άλλων ομάδων που μπορεί να μη διαθέτουν δικό τους χώρο.
Από την αρχή κρατηθήκαμε μακριά από κάθε λογική κέρδους και εμπορίου. Χωρίς συνδρομές και εισιτήρια, προσφέρονται μαθήματα, γίνονται προβολές ταινιών, προωθούνται δραστηριότητες. Διαμορφώνεται με αυτόν τον τρόπο ένας χώρος έκφρασης και δημιουργίας, δίνοντας ζωή στο σήμερα του παλιού στρατοπέδου.
Επίσης ενθαρρύνουμε τον διάλογο για το τι μπορεί να δημιουργηθεί μέσα σε αυτούς τους χώρους, που έχουν μια σημαντική ιστορία και σημασία για την πόλη και τους κατοίκους της. Επιπλέον, η "ΣΠΕΙΡΑ", προχώρησε σε παράλληλες δράσεις, όπως ήταν η συγκέντρωση ειδών ρουχισμού για μαζική αποστολή σε έγκλειστους (πρώην στρατόπεδα-νυν φυλακές), πρόσφυγες και μετανάστες.

Καθαριότητες, εργασίες συντήρησης, επιπλώσεις και λοιπές πρωτοβουλίες γίνονται εθελοντικά. Όλα τα έξοδα για τις ανάγκες αποκατάστασης των ζημιών του κτιρίου καλύπτονται με ελεύθερη συνεισφορά και αποκλειστικά από εκδηλώσεις οικονομικής ενίσχυσης.

Συνεχίζουμε και αυτή τη χρονιά μακριά από χορηγίες και κομματικές σκοπιμότητες. Μακριά από επίπλαστες ανάγκες και επιβεβλημένους ετεροκαθορισμούς κάθε είδους.
Οι καιροί είναι δύσκολοι και η ατομική ευθύνη μας βαραίνει δυσανάλογα.
Σε μία χώρα που οτιδήποτε πολιτικό ταυτίζεται με  κομματικές γραμμές και τηλεοπτικές αναλύσεις σε πάνελ, ενώ οτιδήποτε συμμετοχικό ταυτίζεται με περιοδικές εκλογικές διαδικασίες, η συνεύρεσή μας στη «ΣΠΕΙΡΑ», αποκτά αναγκαία κοινωνική χρησιμότητα στο βαθμό που έχουμε τη δυνατότητα να αυτοκαθοριστούμε έναντι κάθε ολοκληρωτισμού & εκφασισμού της κοινωνίας.
Να βρούμε μαζί τους τρόπους ακύρωσης κάθε εγκλεισμού προτείνοντας και προωθώντας νέες χρήσεις για τα παλιά στρατόπεδα.

Ανοιχτή συνέλευση στον ελεύθερο χώρο έκφρασης "Σπείρα" κάθε Κυριακή στις 8:00 το απόγευμα.

ΣΠΕΙΡΑ λογότυπο