ΣΠΕΙΡΑ

ΣΠΕΙΡΑ λογότυπο

Ενημέρωση από την προβολή-συζήτηση [30/06/2017]

σταγώνες
Στις 30 Ιούνη 2017 προβάλαμε το στοχευμένο (για την ιδιωτικοποίηση του νερού) και ανεξάρτητο ντοκιμαντέρ της Νέλλυς Ψαρρού, "ΣΤαγώνες". Εκεί, μεταξύ άλλων, είδαμε πώς μια χούφτα από εταιρίες λειτουργούν ως αρπαχτικά παντός καιρού προς εκμετάλλευση κάθε σπιθαμής φυσικών πόρων. Πρόφαση πάντα εμφανίζεται το "κοινό" συμφέρον της πατρίδας, μα κυρίως, κρατηθείτε, η υπεράσπιση των υπαλλήλων τους από την ανεργία. Κάτι αντίστοιχο δηλαδή που ακούμε, τα τελευταία τρία χρόνια τουλάχιστον, και από τις εταιρίες που επιχειρούν στις Σκουριές της Χαλκιδικής.


Είδαμε ακόμη την εσκεμμένη απαξίωση των δημοσίων και δημοτικών φορέων διαχείρισης του νερού και την εμφάνιση των ιδιωτικών εταιριών ως την πλέον ενδεδειγμένη τεχνικο-οικονομική διέξοδο. Η απαξίωση αυτή μας έχει κάνει υστερικούς σε ό,τι αφορά την ποιότητα νερού του δημοσίου δικτύου. Υστερία που δημιουργεί και την επίπλαστη ανάγκη κατανάλωσης προς πόση, μόνο εμφιαλωμένου νερού, ακόμη και αν είναι χαρακτηρισμένο απλά ως «επιτραπέζιο»!
Ενημέρωση από την προβολή-συζήτηση [30/06/2017] "ΣΤαγώνες"

Στο ντοκιμαντέρ προσεγγίστηκε το τεράστιο ζήτημα της χλωρίωσης των δεξαμενών ύδρευσης. Όσο αναγκαία μπορεί να είναι μία χλωρίωση δεξαμενής, άλλο τόσο είναι αναγκαία και η σωστή δοσολογία μα και η ενημέρωση-γνωστοποίηση (όλων των κατοίκων) των ημερομηνιών και των ωρών που αυτή λαμβάνει χώρα.
Ενημέρωση από την προβολή-συζήτηση [30/06/2017] "ΣΤαγώνες"
Στην Ήπειρο και ειδικότερα στην Πρέβεζα, η ποιότητα και η ποσότητα των νερών της πηγής του Αγ. Γεώργιου (ποταμού Λούρου), θα έπρεπε, αν όχι να μας απομακρύνει εντελώς από οποιαδήποτε επίπλαστη ανάγκη κατανάλωσης εμφιαλωμένου ύδατος, τουλάχιστον να μας προβληματίσει για την απουσία ύπαρξης μίας (στη χειρότερη) δημόσιας βρύσης με τρεχούμενο και πόσιμο νερό για όλες τις εποχές .

Στην διαδραστική κουβέντα που ακολούθησε αναφέρθηκαν παραδείγματα αντίστασης και αυτο-οργάνωσης από όλη την Ελλάδα προς υπεράσπιση των φυσικών πόρων όπως τα κίνηματα στην Εύβοια, στον Αχελώο, στον Άραχθο, στη Μεσοχώρα, στον Αώοο αλλά και τα κινήματα για πόσιμο νερό στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και πολλά ακόμη μέρη ανά την Ελλάδα. Με τα λόγια του εισηγητή της συζήτησής μας, «Σε ποιόν ανήκει το νερό;», δημοσιογράφου Γιώργου Παπαχριστοδούλου:
 
«Ειδική αναφορά έγινε στις επιπτώσεις στο οικοσύστημα του Αμβρακικού κόλπου από την
Ενημέρωση από την προβολή-συζήτηση [30/06/2017] "ΣΤαγώνες"
λειτουργία των δύο μεγάλων υδροηλεκτρικών φραγμάτων τη ΔΕΗ στον Άραχθο, στη νικηφόρα μάχη να σωθεί ο άνω ρους του Αράχθου από τις ορέξεις της Μηχανικής, στην υπόθεση της εκτροπής των νερών του Αώου από τη Βωβούσα στην Παμβώτιδα, αλλά και στην ανάγκη να επανασυσταθούν όλες οι δημόσιες βρύσες σε πόλεις και χωριά ώστε να ξεφύγουμε από την κοινοτοπία του εμφιαλωμένου, από την εξοικείωση μας με την περίφραξη του νερού από μια χούφτα ολιγαρχών.

Η συζήτηση, που κράτησε ως τη μία τα μεσάνυχτα, ανέδειξε τη σημασία των ελεύθερων χώρων, όπως η Σπείρα που λειτουργεί στο πρώην στρατόπεδο στο κάστρο του Αγ. Ανδρέα να λειτουργήσουν ως πόλοι ατομικής και συλλογικής αυτοέκφρασης, ως εργαστήρια ανοιχτά στις αναζητήσεις των ανθρώπων. Τέτοιους τόπους, μακριά από τον καθολικό ναρκισισμό της παραδοσιακής πολιτικής και την καταναλωτική αυθάδεια, έχει ανάγκη η Πρέβεζα, όπως κάθε πόλη της περιφέρειας στην οποία συναντάς ανθρώπους που γελούν με την καρδιά τους!»
Ενημέρωση από την προβολή-συζήτηση [30/06/2017] "ΣΤαγώνες"Ευχαριστούμε για μία ακόμα φορά όλες και όλους που μπόρεσαν να παρευρεθούν σε αυτή την προβολή-συζήτηση με αφορμή την συμπλήρωση ενός χρόνου ως ομάδα «Χωρίς Αντίτιμο». Για εμάς έχει ιδιαίτερη σημασία  το άνοιγμα στον χώρο αλλά και στον χρόνο. Ευχαριστούμε ακόμη το πολιτικό περιοδικό «Βαβυλωνία» και  φυσικά τον Γιώργο Παπαχριστοδούλου.

Συνεχίζουμε, πάντα στον ελεύθερο χώρο έκφρασης «Σπείρα», με  τον τρίτο κύκλο προβολών στην ίδια θεματική «Δημόσια αγαθά/Ιδιωτικοποιήσεις», με μία ακόμη καλοκαιρινή προβολή -χωρίς αντίτιμο- την ερχόμενη Παρασκεύη 21/07/2017 στις 21.30. Περισσότερες πληροφορίες για την προβολή θα κοινοποιηθούν εντός των επομένων ημερών. Μπορείτε πάντα να ενημερώνεστε και από τον ιστότοπο της «Σπείρας».

Ομάδα προβολών «Χωρίς Αντίτιμο» 13/07/2017