ΣΠΕΙΡΑ

ΣΠΕΙΡΑ λογότυπο

Εκδήλωση - Συζήτηση [Σαβ. 21/10/2017]

ΣΠΕΙΡΑ, ΣΥΖΗΤΗΣΗ, ΚΑΣΤΟΡΙΑΔΗΣ
Για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας, της ζωής και, απ'όσο ξέρουμε, του Σύμπαντος, βρισκόμαστε μπροστά σε ένα Είναι που θέτει ανοιχτά υπό αμφισβήτηση τον ίδιο τον δικό του νόμο ύπαρξης, την δική του δεδομένη τάξη... Η αυτονομία παίρνει εδώ το νόημα μίας αυτοθέσμισης της κοινωνίας, αυτοθέσμισης στο εξής περισσότερο ή λιγότερο 'ρητής': Εμείς κάνουμε τους νόμους, το ξέρουμε, είμαστε λοιπόν υπεύθυνοι για τους νόμους μας, άρα πρέπει να διερωτώμαστε κάθε φορά γιατί αυτός ο νόμος και όχι ένας άλλος; Κ. Καστοριάδης (1922-1997).

"Υπάρχουν πολλοί τρόποι να αποτιμηθεί ένας στοχαστής: ο φιλολογικός, ο ακαδημαϊκός, ο πολιτικός-κοινωνικός. Ο φιλοσοφικός λόγος του Κορνήλιου Καστοριαδη, υπήρξε πάντα λόγος πολιτικός, λόγος πρακτικός, με τη φιλοδοξία να εμπνεύσει εκ νέου το επαναστατικό πρόταγμα της ατομικής και κοινωνικής αυτονομίας.

Είκοσι χρόνια μετά τον θάνατό του, το πολιτικό περιοδικό ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ συνεχίζει τον διάλογο με την σκέψη του σημαντικού στοχαστή, αναζητώντας και αναδεικνύοντας τα σύγχρονα παραδείγματα θεωρίας και πράξης στα οποία ενσαρκώνονται απελευθερωτικές πλευρές της σκέψης του."

Με αφορμή την επικείμενη συμπλήρωση 20 ετών από το θάνατο του έλληνα στοχαστή, η ομάδα προβολών "Χωρίς Αντίτιμο" και το πολιτικό περιοδικό "Βαβυλωνία" σας προσκαλεί στη
Συζήτηση με θέμα:"Το πρόταγμα της ατομικής και κοινωνικής αυτονομίας στη σκέψη του Κορνήλιου Καστοριάδη και ο επανακαθορισμός του βιωμένου χώρου."
Θα ακολουθήσει διάλογος.

Εισηγητής: Αλέξανδρος Σχισμένος (διδάκτωρ Φιλοσοφίας/Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων).
Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017 στις 20.00 στον ελεύθερο χώρο έκφρασης "Σπείρα" (Πρέβεζα- κάστρο Αγ.Ανδρέα).
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα λειτουργεί καφενείο/bar με ελεύθερη συνεισφορά.
Θα προηγηθεί προβολή ολιγόλεπτης συνέντευξης (σε μοντάζ) του Κορνήλιου Καστοριάδη απο το 1984.