ΣΠΕΙΡΑ

ΣΠΕΙΡΑ λογότυπο

Μόνο ο λαός σώζει τον λαό

 

Το δόγμα του σοκ δεν αποτυπώνεται μόνο στην αέναη καταστολή και τις ηθικές επιταγές νομικο-δικαιϊκού χαρακτήρα, αλλά και στα ασταμάτητα ψευδοδιλήμματα. Είναι οι ανακοινώσεις περί αύξησης των τιμών του ρεύματος, την ίδια στιγμή που η χώρα μας είναι πρωταθλητής στην εγκατάσταση σταθμών πράσινης ανάπτυξης, που υποτίθεται ότι θα μας ελάφρυναν από την τσουχτερή τιμή της κιλοβατόρας. Κανείς δεν έδωσε εξηγήσεις γιατί αυτό το καλοκαίρι, ενώ προσωπικό, εναέρια και επίγεια μέσα ήταν σε πλήρη ετοιμότητα, παραδόθηκε στις φλόγες η μισή Εύβοια, η Ηλεία, η Πάρνηθα η ΒΑ Αττική, η Ανατολική Μάνη, η Φωκίδα και τόσες άλλες περιοχές. Κανείς δεν έδωσε εξηγήσεις γιατί αυτή η κυβέρνηση συνεχίζει να ενισχύει την αστυνομία και τους επενδυτές και όχι τα νοσοκομεία, τα σχολεία, τις κατά τόπους δυνάμεις της πυροσβεστικής και της δασικής υπηρεσίας. “Επενδύσεις” ξεφυτρώνουν σε κάθε ποτάμι, σε κάθε βουνοκορφή, σύντομα και σε κάθε παραλία μας. Ο οργασμός των επενδυτών δεν έρχεται από το πουθενά. Η ψήφιση του αντιπεριβαλλοντικού νομοσχεδίου 4685/2020 δίνει την απάντηση. Την ίδια στιγμή που το συνάφι του Μητσοτάκη χτίζει το δήθεν ευαίσθητο περιβαλλοντικό προφίλ του, με ανακοινώσεις περί αναδάσωσης και πράσινης ανάπτυξης, οι επενδυτές απομυζούν κάθε φυσικό πόρο, καταστρέφουν περιοχές natura και παραβιάζουν κάθε είδους νομοθεσία.

Είναι ο αποκλεισμός των 40.000 μαθητών από την τριτοβάθμια εκπαίδευση και η παράλληλη παρότρυνση για συνωστισμό στα ιδιωτικά κολέγια, παίρνοντας παράδειγμα από τον πρωθυπουργό της χώρας, ο οποίος και προκλητικά γράφει την κόρη του στο αμερικανικό και πασίγνωστο κολλέγιο Γέιλ, την ώρα που στη χώρα του, βγαίνουν τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών εξετάσεων για είσοδο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Είναι η υποδοχή μαθητών, φοιτητών και εκπαιδευτικών από τα ΜΑΤ του Θεοδωρικάκου, με χημικά και δακρυγόνα, την ίδια στιγμή που η υπουργός παιδείας δηλώνει «ο στόχος μας είναι τα ανοικτά σχολεία»...

Να γίνουμε η φωνή και το σώμα

όσων έχουν παγώσει από τον φόβο της πειθάρχησης, του εξαναγκασμού και της πανδημίας των απαγορεύσεων. Να μην αφήσουμε την κυβέρνηση του ολοκληρωτισμού να ταΐσει το ακροδεξιό κοινό, τον διχασμό και την απάθεια.

Την ίδια στιγμή που χιλιάδες εργαζόμενοι στην δημόσια υγεία βγαίνουν σε αναστολή, ο νέος υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης, ετοιμάζει τροπολογία για την αθρόα είσοδο ιδιωτών στο ΕΣΥ. Μέσω της υποχρεωτικότητας η κυβέρνηση επιχειρεί την μετακύλιση των ευθυνών για την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας, στους εργαζόμενους. Η υποχρεωτικότητα είναι το όχημα για απολύσεις, το όχημα για την επιστροφή των εργολάβων, το όχημα για την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ.

Μέσα σε όλο το ντελίριο της τρομοκρατίας περί μεταλλάξεων του covid και περί ατομικής ευθύνης των εργαζομένων, τα δωρεάν self test μετατρέπονται σε πληρωμένα μοριακά. Οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι καλούνται να πληρώνουν τουλάχστον 40 ευρώ το μήνα για να τους δέχονται στο πανεπιστήμιο και στην εργασία τους αντίστοιχα. Να σταθούμε στο πλάι τους. Η υποχρεωτικότητα δεν θα παραμείνει μόνο στον κλάδο της υγείας. Όσο δεν το βλέπουμε είμαστε χαμένοι από χέρι. Η υποχρεωτικότητα και η αναστολή εργασίας δεν θα αφορά μόνο ανεμβολίαστους αλλά κάθε άνθρωπο που δεν συμφωνεί με τις πολιτικές τους. Θα αφορά κάθε άνθρωπο που απεργεί, διαδηλώνει ή απλά λέει δημόσια τη γνώμη του. Αυτό συνέβη ήδη με τον Κώστα Καταραχιά, πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζόμενων στον Άγιο Σάββα, επειδή συμμετείχε στην κινητοποίηση των υγειονομικών καθώς και στην αποχή από την κοινοποίηση πιστοποιητικών εμβολιασμού των εργαζομένων.


Καμία αναστολή εργασίας και καμία απόλυση. Να αρθούν όλες οι αναστολές αδειών των εργαζομένων στο ΕΣΥ. Να γίνουν μόνιμες προσλήψεις σε νοσοκομεία και σχολεία. Δωρεάν rapid test για όλες και όλους (φυλακισμένους, μετανάστες, άστεγους, τοξικοεξαρτημένους). Δωρεάν μοριακά τεστ για εργαζόμενους, φοιτητές, μαθητές. Να μην ζήσουμε σαν αποικιοκράτες μέσα στην ίδια μας τη χώρα. Να μην ζήσουμε σαν μιάσματα. Να μην ζήσουμε σαν καταδότες. Να μην ζήσουμε σαν ηθικολόγοι. Για να είμαστε ασφαλείς δεν αρκεί να “μένουμε σπίτι” και να “τηρούμε τα μέτρα”. Να μην ξεχάσουμε τα εγκλήματα έμφυλης βίας που έγιναν κατά τη διάρκεια αλλά και μετά την καραντίνα. Να μην ξεχάσουμε τις αυτοκτονίες μεταναστών στα κέντρα κράτησης και τα ανεξιχνίαστα εγκλήματα σε βάρος τους. Να μην ξεχάσουμε τις συνθήκες διαβίωσης των φυλακισμένων.

Ενάντια στην σύγχυση, ενάντια στο ασύμμετρο ψυχολογικό και συναισθηματικό σοκ, ενάντια στην συμπεριφορική απορρύθμιση και την αβεβαιότητα, να αντιτάξουμε σχέσεις αλληλεγγύης με όσες και όσους γνωρίζουμε, αλλά κυριότερα, με όσες και όσους δεν θα γνωρίσουμε ποτέ. Να χτίσουμε μαζί δίκτυα αλληλεγγύης από τα κάτω, σαν αυτά που έγιναν την περίοδο των μεγάλων πυρκαγιών. Ποτέ δεν θα είμαστε μόνοι/ες. Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας.