ΣΠΕΙΡΑ

ΣΠΕΙΡΑ λογότυπο

Προβολή ντοκυμαντέρ: Against The War [Παρασκευή 25/3/22 στις 9 μ.μ.]


Στις 24 Μαρτίου του 1999, ο διοικητής των νατοϊκών δυνάμεων στην Αδριατική, στρατηγός Γουέσλεϊ Κλαρκ, παίρνει διαταγή από τον τότε Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα. Η διαταγή δίνει το πράσινο φως για την έναρξη των βομβαρδισμών με πυραύλους τύπου Κρουζ, που θα έπλητταν - αρχικά- τα συστήματα αεράμυνας του Κοσόβου, του Μαυροβουνίου και της δυτικής Σερβίας. Παρά το ότι η επιχείρηση δεν είχε λάβει τις εγκρίσεις του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ και παρά τις σοβαρές αντιρρήσεις Κίνας και Ρωσίας, η νατοϊκή επίθεση κράτησε 78 ημέρες και συμμετείχαν στρατιωτικά 12 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ. Οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές υπολογίζεται ότι ξεπέρασαν τις 7.000 ενώ οι τραυματίες ήταν τουλάχιστον 12.500, μεταξύ των οποίων 2.700 ήταν παιδιά. Χωρίς σε όλα αυτά να υπολογίζονται τα θύματα από την πλευρά της νατοϊκής συμμαχίας, η οποία και δεν έδωσε ποτέ στη δημοσιότητα τα πλήρη στοιχεία. Σήμερα, ακριβώς 23 χρόνια μετά την έναρξη της νατοϊκής εισβολής, στη μέση μιας νέας, εξίσου βάναυσης και φανερά επεκτατικής στρατιωτικής επιχείρησης, στην ευρύτερη περιοχή (στην Ουκρανία), αυτή τη φορά από τη ρωσική πολεμική μηχανή, επιλέξαμε να δούμε ένα ολιγόλεπτο ντοκιμαντέρ του Stuart Urban, με αφηγητή τον γνωστό Βρετανό θεατρικό συγγραφέα Harold Pinter, ο οποίος και είχε ταχθεί ανοιχτά και άμεσα, κατά των βομβαρδισμών στην τότε “Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας”. Το μίνι αυτό ντοκιμαντέρ προσπαθεί να εστιάσει στον τρόπο (για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκαν όροι όπως “ανθρωπιστική επέμβαση”, “αποτροπή πολέμου” ή “πλήγματα ακριβείας”) που παρουσιάστηκε αυτή η καταστροφική νατοϊκή επιχείρηση(Operation Allied Force) και τη στάση που κράτησαν -κυρίως- η κυβέρνηση της Αγγλίας, οι κυβερνήσεις άλλων χωρών, καθώς και οι διάφοροι παγκόσμιοι οργανισμοί, τη στιγμή που ο πόλεμος ήταν ακόμη σε εξέλιξη. [Με στοιχεία από Tvxs, toperiodiko]

Τίτλος ντοκυμαντέρ: Against The War 

Ώρα έναρξης: 21.00

Έτος παραγωγής: 1999

 Διάρκεια: 29 λεπτά

 Σκηνοθέτης: Stuart Urban

 Σχολιασμός-Παρουσίαση: Harold Pinter

 Κείμενο: Harold Pinter-Stuart Urban

 Πληροφορίες για την φωτογραφία της αφίσας: Locals from a village some 30 kilometres west of Belgrade rolling a wing of the crashed US F117 stealth bomber on March 28_ 1999_ Photo:EPA/SRDJAN SUKI (Πηγή: Balkaninsight.com)

 Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση χωρίς εισήγηση. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα λειτουργεί το αυτοδιαχειριζόμενο καφενείο με ελεύθερη συνεισφορά.