ΣΠΕΙΡΑ

ΣΠΕΙΡΑ λογότυπο

Η οικονομική ενίσχυση δεν είναι φιλανθρωπία ούτε αυτοσκοπός, είναι ανάγκη

Στο χώρο ελεύθερης έκφρασης ΣΠΕΙΡΑ πιστεύουμε στη διάχυση της αλληλεγγύης με κάθε μέσο. Δεν διεκδικούμε κανενός είδους πρωτοπορία. Δεν αναθέτουμε σε κανέναν τη διαχείριση του δημόσιου χώρου. Δεν οριοθετούμε τον ελεύθερό μας χρόνο με κριτήριο την κατανάλωση, την εμφάνιση, το γούστο, την ταξική, οικονομική, εργασιακή, κομματική ή οποιασδήποτε άλλης μορφής ταυτότητα.

Χτίζουμε κάθε στιγμή σχέσεις αλληλεγγύης με κριτήριο τις συλλογικές μας ανάγκες. Με κριτήριο και την οικονομική μας αυτονομιά, που μας απελευθερώνει από χορηγούς, άρχοντες, κηδεμονίες και αφεντικά κάθε είδους. Εκτός λοιπόν από τις οικονομικές ενισχύσεις που κάλυψαν, και συνεχίζουν να καλύπτουν τις ανάγκες λειτουργίας του χώρου μας, (κατασκεύη ή συντήρηση diy SkatePark [Επισκεύες στο SkatePark 2018], τροφοδοσία και συντήρηση αυτοδιαχειριζόμενου καφενείου και μεγάλης αίθουσας [Επισκεύες πόρτες / παράθυρα / ηλεκτρολογικά 2017], επισκεύη και συντήρηση ηχητικού και οπτικού εξοπλισμού , αποκατάσταση φθορών πάσης φύσεως κτλ.) η ΣΠΕΙΡΑ, με τις μικρές της δυνατότητες, προσπαθεί να συνδράμει οικονομικά και σε άλλα εγχειρήματα.

Πάνω σε αυτό το σκεπτικό τα τελευταία τρία χρόνια, αποφασίσαμε, ως αυτοδιαχειριζόμενος χώρος που λειτουργεί με οριζόντια συνέλευση, να προβούμε και σε οικονομικές ενισχύσεις άλλων συλλογικών αυτοδιαχειριζόμενων εγχειρημάτων, κοινωνικά αποκλεισμένων και άνεργων συνανθρώπων μας, εθελοντών που αφιερώνουν χρόνο και χρήμα για την προστασία και ίαση των ασυνόδευτων ζώων της πόλης, καθώς και ατόμων που διώκονται από το νόμο, επειδή αποκαλύπτουν εγκλήματα κατά του περιβάλλοντος. Η οικονομική ενίσχυση γίνεται συλλογικά, από όλους και όλες. Συγκεντρώνονται χρήματα από την κοινωνία τα οποία και επιστρέφονται στην κοινωνία. Σε αυτό το σκεπτικό λοιπόν έγιναν οι εξής οικονομικές ενισχύσεις:

Την Παρασκευή 6 Απριλίου 2018 πραγματοποιήθηκε στη ΣΠΕΙΡΑ η εκδήλωση για την οικονομική ενίσχυση της κοινωνικής κουζίνας "Άλλος Άνθρωπος". Μία εκδήλωση για “έναν άνεργο που ταΐζει άστεγους” (Δείτε το σχετικό σύνδεσμο). Επίσης στην κοινωνική κουζίνα, τον Αύγουστο του 2018, με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές στην βορειοανατολική Αττική, ο χώρος ελεύθερης έκφρασης “ΣΠΕΙΡΑ” αποφάσισε να συμβάλει στη στήριξη των πληγέντων καταθέτοντας χρήματα, τα οποία είχαν μαζευτεί από τις κατά καιρούς εκδηλώσεις οικονομικής ενίσχυσης στη “ΣΠΕΙΡΑ”, στον τραπεζικό λογαριασμό της κοινωνικής κουζίνας “ο Άλλος Άνθρωπος”, που από την πρώτη μέρα βρέθηκε στο πλευρό των πυροπαθών, για τις άμεσες ανάγκες σίτισής τους (Δείτε το σχετικό σύνδεσμο). 

Άξια αναφοράς, προβολής και στήριξης, υπήρξε και η επίσης αυγουστιάτικη πρωτοβουλία του μουσικού σχήματος “ΑΚΡΑΙΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ”, όπου με τη βοήθεια του αυτοοργανωμένου SkatePark “WareHouse 1350”, εξασφάλισαν μπόλικα τρόφιμα για το κοινωνικό παντοπωλείο του δήμου. Η προσφορά τροφίμων αντί εισιτηρίου, ήταν προαιρετική, ενώ όλα τα έσοδα από το μπαρ που είχε στηθεί, διατέθηκαν στην αγορά επιπλέον τροφίμων για τον ίδιο σκοπό. Η δράση έγινε στο δημοτικό θερινό σινεμά τον Άυγουστο του 2019, στα πλαίσια της παρουσίασης του νέου τους δίσκου “Η ΠΕΝΘΙΜΗ ΜΠΑΝΤΑ”, ενώ βοήθησαν, στήριξαν και συμμετείχαν – αυθόρμητα - άνθρωποι κάθε ηλικίας. Πολλά μπράβο σε όσους και όσες αφιέρωσαν χρόνο, κόπο και αγάπη, δίνοντας τον καλύτερό τους εαυτό για την επιτυχία της εκδήλωσης σε όλα τα επίπεδα (Δείτε το σχετικό σύνδεσμο).

Στα τέλη Νοέμβρη του 2019 ενισχύσαμε οικονομικά το αυτοδιαχειριζόμενο εγχείρημα της Βιο.Με που συνεχίζει να δουλεύει το εργοστάσιο στην Πυλέα της Θεσσαλονίκης χωρίς αφεντικά, κόντρα στα ατελεύτητα δικαστικά εμπόδια της πρώην εργοδοσίας. Τα προϊόντα τους βρίσκονται στο χώρο της Σπείρας. Από την κοινωνία και για την κοινωνία (Δείτε το σχετικό σύνδεσμο).
Τον Δεκέμβρη του 2019 ως ελάχιστη ένδειξη αλληλεγγύης, συνεισφέραμε οικονομικά σε ένα μικρό μέρος των δικαστικών εξόδων του συναγωνιστή Χρήστου Στελλακάτου Λοβέρδου που διώκεται με αγωγές επειδή δημοσίευσε την αλήθεια για την κατάσταση που επικρατεί στις ιδιωτικές εταιρίες ιχθυοκαλλιέργειας στην Ελλάδα. Ο δικός του αγώνας είναι και δικός μας. Είναι αγώνας όλων μας.

Τέλος, λίγες ώρες πριν βγει το 2019, ενισχύσαμε οικονομικά τους εθελοντές και τις εθελόντριες που αφιερώνουν χρόνο και χρήμα για την φροντίδα, φαρμακευτική περίθαλψη και ίαση των τετράποδων και ασυνόδευτων συντρόφων μας, συνεισφέροντας στα ιατρικά νοσήλια έκτακτου περιστατικού.
Δεν έχουμε αυταπάτες. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι όλα αυτά είναι απλά μία σταγόνα στον ωκεανό, στον πολύμορφο αγώνα που δίνουν άνθρωποι καθημερινοί, σαν εσάς και εμάς. Έχουμε επιλέξει τη συλλογική και ανώνυμη οικονομική ενίσχυση αντί για τις χορηγίες και τις ονομαστικές δωρεές. Η αλληλεγγύη οφείλει να κινείται οριζόντια και όχι κάθετα. Από τον πάσχοντα στον πάσχοντα. Με τις περιορισμένες μας δυνατότητες λοιπόν, είτε αυτές είναι χρονικές, είτε είναι χωρικές, είτε οικονομικές, επιλέγουμε πάντα τον, όχι εύκολο δρόμο, της συλλογικής δράσης. Ευχαριστούμε για τη στήριξη σας σε όλες τις εκδηλώσεις οικονομικής ενίσχυσης του ελεύθερου χώρου έκφρασης ΣΠΕΙΡΑ. Η αλληλεγγύη θα νικά κάθε φορά που θα μας βρίσκει ενωμένους.

14/01/2020