ΣΠΕΙΡΑ

ΣΠΕΙΡΑ λογότυπο

50 χρόνια από την Αναπαράσταση: 8 χρόνια χωρίς τον Θ. Αγγελόπουλο. Προβολή ταινίας στα πλαίσια του καφενείου της Παρασκεύης 24/01/20

50 χρόνια από την Αναπαράσταση: 8 χρόνια χωρίς τον Θόδωρο Αγγελόπουλο. Προβολή ταινίας στα πλαίσια του καφενείου της Παρασκεύης 24/01/2020
Ένα πραγματικό περιστατικό, ένας φόνος που συνέβη στο Πολυνέρι Θεσπρωτίας τον Απρίλη του 1968, γίνεται η αφορμή για την πρώτη ταινία μεγάλου μήκους του Θ.Αγγελόπουλου, το 1970. Πενήντα χρόνια μετά, η ‘Αναπαράσταση’ επιμένει στο θέμα της: το ορεινό τοπίο της Ηπείρου που στοιχειώνει τους κατοίκους της. Η ανεργία, η μετανάστευση και τα όσα αναπόφευκτα ακολουθούν. Οι ήρωες της ταινίας δεν καλούνται να δαμάσουν μόνο τα στοιχειά της φύσης. Έρχονται αντιμέτωποι και με τη σκιά του εαυτού τους.

Συνεπώς, ήρωες είναι όλοι οι κάτοικοι της Τυμφαίας Ιωαννίνων, όπου ο σκηνοθέτης επιλέγει ως μυθικό τόπο του εγκλήματος. Είναι οι γέροι, οι νέοι, τα παιδιά, οι γυναίκες. Η αφήγηση ξεδιπλώνεται σε τρία επίπεδα. Με την προσπάθεια της ανασύστασης των συνθηκών του φόνου, από την χωροφυλακή. Με την προσπάθεια καταγραφής των γεγονότων από το τηλεοπτικό συνεργείο. Και τέλος, με την προσπάθεια του θεατή, που χρειάζεται να συνθέσει τις μαρτυρίες, ώστε να είναι σε θέση να κρίνει.

Στο αυτοδιαχειριζόμενο καφενείο της Παρασκεύης 24 Ιανουαρίου 2020, στη ΣΠΕΙΡΑ, με αφορμή τη συμπλήρωση 8 ετών από το θάνατο του σκηνοθέτη (24/01/2012), θα γίνει η προβολή της ταινίας “Αναπαράσταση”.

Ώρα έναρξης: 21.30. Είσοδος Ελεύθερη.
Θέσεις περιορισμένες.
Διάρκεια: 97’. Έτος παραγωγής: 1970
Σκηνοθεσία: Θ. Αγγελόπουλος