ΣΠΕΙΡΑ

ΣΠΕΙΡΑ λογότυπο

Όχι άλλο σκοτάδι

διάρρηξη πόρρτας στη ΣΠΕΙΡΑ, ζημιές
Τις τελευταίες πέντε εβδομάδες στο κάστρο του Αγίου Ανδρέα, δεν υπάρχει φωτισμός. Αμέλεια ή τυχαιότητα, αδιαφορία ή εσκεμμένη πολιτική, το σκοτάδι σκεπάζει καθημερινά τον δημόσιο χώρο.
Το αποτέλεσμα θυμίζει τις αστυνομικές πρακτικές των τελευταίων ημερών (στο λόφο του Στρέφη, στην Κυψέλη, στην Άνω Πόλη κ.α.) και των κάθε είδους φασιστοειδών. Λίγες ημέρες πριν την άρση όλων των περιορισμών λόγω covid-19, η “Σπείρα” παραβιάζεται από συνεργούς του πυκνού σκοταδιού και υπερασπιστές των χώρων, που “πρέπει” να διασκεδάζουμε και να καταναλώνουμε.

Η ψυχαγωγία και η διασκέδαση, σε πλατείες, πάρκα ή χώρους όπως η “Σπείρα”, δεν είναι εμπόρευμα, ούτε πολυτέλεια, είναι ανάγκη, και την περιφρουρούμε, με κάθε μέσο. Φαίνεται πως αυτό ενοχλεί κάποιους. Συνειδητά ή “για πλάκα”, μέρα ή νύχτα, θα πρέπει να ξέρουν ότι κάθε επίθεση στον Ελεύθερο Χώρο Έκφρασης “Σπείρα” είναι φασιστική, και θα αντιμετωπίζεται ανάλογα.
Κάθε διάρρηξη στο αυτοδιαχειριζόμενο καφενείο, είναι ένδειξη ότι ενοχλεί η πρακτική της ελεύθερης συνεισφοράς, της αυτοδιάθεσης και της αλληλεγγύης. Κάθε χτύπημα στη “Σπείρα” είναι κίνηση ενάντια σε όσες και όσους συμμετείχαν στις οικονομικές ενισχύσεις, σε όσες και όσους χάρισαν δικά τους πράγματα, σε όσες και όσους ήρθαν απλά να πιουν μία μπύρα, να δοκιμάσουν το skatepark ή να παρακολουθήσουν δωρεάν, μία προβολή. Η “Σπείρα” δεν είναι τα ντουβάρια του παλιού στρατοπέδου. Είναι οι σχέσεις που αναπτύσσονται κάθε στιγμή, είναι η ανάγκη για ψυχαγωγία μακριά από τη λογική του κέρδους, η επιθυμία για αυτοδιάθεση, διάλογο και προσφορά, είναι η ανάγκη για έκφραση και δημιουργία.
Όλες οι ζημιές στις πόρτες αποκαταστάθηκαν χάρη στα γρήγορα ανακλαστικά των συντρόφων. Τους ευχαριστούμε για όλα. Σύντομα θα ανακοινωθούν οι επόμενες δράσεις μας.