ΣΠΕΙΡΑ

ΣΠΕΙΡΑ λογότυπο

Δημόσια πολιτική υπέρ της Ιδιωτικής 'Προσφοράς'

Δημόσια πολιτική υπέρ της Ιδιωτικής 'Προσφοράς'
Από τις 24 Μάρτη 2020 έχει ανακοινωθεί η αναστολή των κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας στις χώρες της Ε.Ε. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα κράτη μέλη αποκτούν την ανάλογη αυτονομία για να ξοδέψουν όσα χρήματα θεωρούν ότι πρέπει στον πληθυσμό που υποφέρει λόγω της επιδημίας. Η κυβέρνηση λοιπόν, αποφασίζει, την “εκ περιτροπής εργασία” έως και έξι μήνες, ήτοι τη μείωση των μισθών κατά 50%, ενώ απαλλάσσει από τις ασφαλιστικές εισφορές τους εργοδότες, χωρίς ξεκάθαρη εγγύηση ότι θα καλυφθούν από το κράτος.
Αποφασίζει να ενισχύσει με 11 εκατομμύρια, ζεστά ευρώ, τους εργολάβους των πανάκριβων διοδίων Κορίνθου - Τρίπολης - Καλαμάτας με πρόφαση... την χαμηλή κυκλοφορία οχημάτων! Αποφασίζει την ενίσχυση των ιδιωτικών θεραπευτηρίων με 30 εκατομμύρια ευρώ για τις υπηρεσίες τους (διεξαγωγή τεστ που θα μπορούσαν να πωλούνται στα φαρμακεία σε χαμηλή τιμή ή να διανέμονται δωρεάν), ενώ παράλληλα ανακοινώνει περήφανα το μέχρι τώρα κόστος της καμπάνιας ενημέρωσης για τον covid-19 είναι 11.000.000 ευρώ!

Ας μη γελιόμαστε. Τα 11 αυτά εκατομμύρια θα είναι αύριο, αυτά τα “μαζί τα φάγαμε”, των καναλαρχών. Σχεδόν όλα τα μεγάλα κανάλια (ιδωτικά και δημόσια) και οι περιφερειακοί σταθμοί, συμπεριλαμβανομένων των ραδιοφώνων και των ιστοσελίδων, παίζουν το σποτάκι. Αυτή είναι διαφήμιση! Δεν είναι τσάμπα! Τα ΜΜΕ παίρνουν κρατικό χρήμα. Γιατί όχι, θα πουν κάποιοι. Προσφέρουν νόμιμες υπηρεσίες και πληρώνονται επίσης νόμιμα. Αν βγάλουμε από τη μέση λοιπόν και το ηθικό κομμάτι, της δωρεάν δηλαδή προβολής, από όλα τα μέσα, ως ένδειξη αλληλεγγύης στην “πατρίδα” που υποφέρει, αυτό που μένει είναι η σφαιρική ενημέρωση. Την ώρα που γράφονται τούτες οι γραμμές έγινε γνωστή η Πράξη Νομοθ. Περιεχομένου ΦΕΚ 75/30.3.2020, μέσω της οποίας κάθε κανάλι (αφορά ANT-1, ALPHA, STAR, OPEN, ΣΚΑΪ και MEGA) γλιτώνει την καταβολή 3,5 εκατ. ευρώ δόση, ενώ συγχρόνως τα δημόσια ταμεία βρίσκονται με μείον 21 εκατ. ευρώ για το έτος! Να γιατί βλέπουμε και ακούμε παντού σχεδόν το ίδιο δελτίο ειδήσεων και τους ίδιους πάνω-κάτω λοιμωξιολόγους. Αυτή είναι η σφαιρική ενημέρωση. Δεν μπορείς εύκολα να δαγκώσεις το χέρι που σε ταΐζει!

Τα ΜΜΕ θυμούνται ξαφνικά τους ηλικιωμένους σε γηροκομεία, τις συνθήκες διαβίωσης στα camp μεταναστών, αλλά δεν βγάζουν άχνα για τα δελτία τύπου και τις ανακοινώσεις των “ηρώων”, όπως τους αποκαλούν της δημόσιας υγείας. Τσιμουδιά για την έκκληση της Ομοσπονδίας Ελλήνων Νοσοκομειακών Γιατρών, του σωματείου των εργαζομένων στο Νοσοκομείο “Η Σωτηρία”, του “Ευαγγελισμού”, του ΓΝ Λευκάδας και τόσων άλλων. Ο Σύλλογος εργαζομένων στο νοσοκομείο Πρέβεζας έχει επισημάνει τη συνέχιση της ίδιας μνημονιακής πολιτικής. Ένας ακόμη καρδιολόγος παραιτήθηκε αδυνατώντας να ανταπεξέλθει στις συνεχείς μετακινήσεις στη Λευκάδα. Μερικές μέρες πριν είχε παραιτηθεί για τον ίδιο λόγο και ένας αναισθησιολόγος. Επειδή δεν εκπροσωπούμε κανένα νοσοκομείο, κανένα σύλλογο και κανένα κόμμα, και επειδή δεν είμαστε υγειονομικοί ούτε και επιδημιολόγοι, θα παραθέσουμε τις αντιπροσωπευτικότερες επισημάνσεις των ίδιων των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία. Γράφουν λοιπόν, μεταξύ άλλων, οι ίδιοι εργαζόμενοι του νοσοκομείου της πόλης μας ήδη από τις 04 Μάρτη του 2020 στη σχετική ανακοίνωση:
“Αφού το μήνα Σεπτέμβριο στέρησε από το νοσοκομείο έναν Αναισθησιολόγο ο οποίος παραιτήθηκε πριν καν διοριστεί γιατί στάλθηκε να πραγματοποιήσει εφημερίες σε άλλο νοσοκομείο, τώρα υποχρεώνει για έβδομο μήνα τους Καρδιολόγους να πραγματοποιήσουν εφημερίες στο Γ.Ν. Λευκάδας.
Αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής είναι να υποβάλλει παραίτηση ο διευθυντής του Καρδιολογικού τμήματος. Είναι η δεύτερη παραίτηση γιατρού μέσα σε λίγες ημέρες στο Νοσοκομείο, μιας και έχει υποβάλλει παραίτηση και ένας αναισθησιολόγος μένοντας και το αναισθησιολογικό τμήμα με δύο μόνο αναισθησιολόγους!!
Σε μια περίοδο που το νοσοκομείο θα πρέπει να είναι όσο γίνεται πιο στελεχωμένο λόγω και του κορονοϊού , σε μια περίοδο που θα έπρεπε να είχαν προκηρυχθεί ΆΜΕΣΑ μόνιμες θέσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, η 6η ύπε ακολουθώντας πιστά την πολιτική μετατροπής των νοσοκομείων σε μαγαζιά, πολιτική της ΝΔ και της ΕΕ, προσπαθεί με μετακινήσεις ιατρών και εντέλλεσθε να βρει εμβαλωματκές λύσεις σε χρόνια προβλήματα με αποτέλεσμα να δημιουργεί και καινούργια.”
Κανένα ρεπορτάζ δεν γίνεται από το πεδίο της μάχης όπου οι εργαζόμενοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου περισσότερο από έναν μήνα. Την ίδια στιγμή τα ρεπορτάζ για τις “γεμάτες” παραλίες, τις “γεμάτες” πλατείες, το συνωστισμό στις τράπεζες, τις “ουρές” στα διόδια και τους ασυνείδητους πολίτες πάνε σύννεφο! Κανένα ρεπορτάζ για τα δεκάδες ακηδεμόνευτα δίκτυα αλληλεγγύης που ξεπηδάνε κάθε μέρα στην Ελλάδα. Μέσα σε λίγες ώρες μαζεύονται χρήματα με κοινή οικονομική ενίσχυση και μεταφέρονται είδη ατομικής υγιεινής και διατροφής σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Ανταυτού θα δείτε ρεπορτάζ για τους φιλεύσπλαχνους χορηγούς που ανταμείβονται ορατά και αόρατα. Θα δείτε ρεπορτάζ για την “καταγωγή” ή το “ποιόν” του κρούσματος Νο 1 που γίνεται τελικά Νο 150 ή την εθνικότητα και ιδιότητα της αλλοδαπής εγγύου και των συγγενών της που γέννησε στο τάδε νοσοκομείο και πήρε το δείνα μεταφορικό μέσο.

Η ανθρωποφαγία γίνεται παιχνίδι και ο πανικός καθημερινότητα. Βλέπουμε παντού εν δυνάμει λεπρούς και εν δυνάμει παραβατικούς. Δεν έχει μικρύνει η αξία της ζωής, ήταν πάντα μικρή, για όσους είναι φτωχοδιάβολοι. Αυτό που έχει συρρικνωθεί είναι η μνήμη και το αίσθημα της αλληλοβοήθειας. Δεν έχουν όλοι δυνατότητα να γεμίσουν τα ψυγεία ούτε έχουν όλοι πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας. Ακόμη και αν είχαν όμως, για πόσο μπορεί να ανταπεξέλθει το τελευταίο και με τί όπλα; Και τί θα γίνει αν οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής νοσήσουν; Ας μιλήσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι:
“Μέχρι στιγμής οι υγειονομικοί που νοσούν είναι περίπου το 12-13%. Πάνω από 80 συνάδελφοι μας. Ναι, υπάρχει λοιπόν τέτοιος κίνδυνος και μάλιστα μεγάλος. Για αυτό, εδώ και πάνω ένα μήνα φωνάζουμε για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Γιατί όποιος αρρωσταίνει βγαίνει από τη μάχη προσωρινά και πρέπει να αντικατασταθεί, αλλά και για να μη γίνει ο ίδιος πηγή διασποράς του ιού…Στο νοσοκομείο της Χαλκίδας δεν έχουν ούτε χειρουργικές μάσκες. Στο Δρομοκαΐτειο τις ράβουν. Σε άλλα νοσοκομεία δίνουν ψεύτικες μάσκες «καρναβαλικού» τύπου. Στο Αττικό οι 8 αναπνευστήρες που προστέθηκαν είναι από το νοσοκομείο της Βέροιας. Σε όλα σχεδόν τα νοσοκομεία οι γιατροί και οι νοσηλευτές υπογράφουν για να πάρουν μία μάσκα και να την κρατήσουν για ένα 24ωρο λες και χρεώνονται όπλο από τον οπλοβαστό. Αυτή είναι η πραγματικότητα και είναι ντροπή η στάση κάποιων διοικητών και άλλων προθύμων που κουκουλώνουν τα προβλήματα και καλλιεργούν τον εφησυχασμό...[..] Είναι αναγκαία η επίταξη όλου του ιδιωτικού τομέα υγείας και αν δεν γίνει θα είναι εγκληματική. Ακόμα και σήμερα που μιλάμε, διάφοροι ιδιωτικοί διαγνωστικοί όμιλοι πλουτίζουν με τα test. Ένας το χρεώνει 275 ευρώ, άλλος 310 άλλος 120. Μιλάμε για τρομακτική κερδοφορία εις βάρος της αγωνίας του κόσμου. Πρέπει να επιταχθούν όλα τα αποθέματα σε κιτ και αντιδραστήρια και να γίνονται test με την ευθύνη του κράτους. Να επιταχθούν τα 350 κρεβάτια ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα. Η κυβέρνηση αντί να τα επιτάξει τα νοικιάζει και μάλιστα σε διπλάσια τιμή από ό,τι πριν την πανδημία! Δίνει 1.600 ευρώ αντί για 800 που έδινε. Άλλο ένα δωράκι προς τους πρίγκιπες της υγείας. Να επιταχθούν τώρα οι ιδιώτες γιατροί, έμπειροι συνάδελφοι, που μπορούν να συμβάλλουν στη συνταγογράφηση και σε κατ’ οίκον επισκέψεις. Η υγεία δεν είναι εμπόρευμα.” (Πηγή: oenge.gr)
Αυτά δήλωσε στις 28 Μάρτη 2020 ο Γ. Σιδέρης νοσοκομειακός γιατρός στο Αττικόν και αντιπρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων εκεί. Αυτό δηλώνουν καθημερινά οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία. Γι’ αυτό και το Υπουργείο αρνήθηκε να συναντηθεί με εκπρόσωπους της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) στις 19 Μάρτη 2020:
“Δε θέλουν να ακουστεί ότι έχουν προσλάβει μόλις 100 επικουρικούς γιατρούς για την αντιμετώπιση της επιδημίας, τη στιγμή που υπάρχουν τουλάχιστον 6.000 ελλείψεις γιατρών στο δημόσιο σύστημα υγείας. Δεν θέλουν να ακουστεί η επείγουσα ανάγκη για επαρκή εφοδιασμό των υγειονομικών με ατομικά μέσα προστασίας ώστε να μην αρρωστήσουν μαζικά και βγουν εκτός μάχης.”, έγραφαν τότε στην ανακοίνωσή τους.
Ενώ για την τηλεδιάσκεψη που έγινε 17 ημέρες μετά (!) οι ίδιοι αναφέρουν:
“Την Τρίτη 24/3 πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη της Ε.Γ της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε με τον Υπουργό Υγείας Β. Κικίλια και τον Υφυπουργό Υγείας Β. Κοντοζαμάνη. Οι υπουργοί υγείας αναμάσησαν το γνωστό αφήγημα περί «επιχειρησιακής ετοιμότητας» του δημόσιου συστήματος υγείας σα να έκαναν τηλεοπτικό διάγγελμα. «Ξέχασαν» ότι συνομιλούν με τους νοσοκομειακούς γιατρούς, που καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι με μία πραγματικότητα, που απέχει παρασάγγας από την εικονική πραγματικότητα που προσπαθούν να παρουσιάσουν[...]Καμία δέσμευση:Για τον διορισμό ΤΩΡΑ με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, κατά παρέκκλιση των διατάξεων που ισχύουν, όλων των υποψήφιων για τις 943 θέσεις μόνιμων γιατρών στο ΕΣΥ. Για τον διορισμό σε μόνιμες θέσεις Επιμελητών Β’ όσων επικουρικών γιατρών προσλαμβάνονται για την αντιμετώπιση της επιδημίας. Καμία απάντηση για τον τρόπο με τον οποίο θα εξασφαλιστεί η επάρκεια σε μέσα ατομικής προστασίας των υγειονομικών. ΩΣ ΕΔΩ ΜΕ ΤΗΝ ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ!”
Ο υπουργός Υγείας απευθύνει έκκληση σε εθελοντές γιατρούς και νοσηλευτές, φοιτητές, συνταξιούχους κτλ, ενώ την ίδια στιγμή καμία θέση για μόνιμους γιατρούς δεν ανεβαίνει στο Διαύγεια. Αυτό που ανεβαίνει είναι οι τιμές των ειδών ατομικής προστασίας μίας χρήσης (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά) και η διασπορά πανικού. Πώς θα πάνε οι εθελοντές στα νοσοκομεία; Με υφασμάτινες μάσκες και γυαλιά ηλίου; Κάθε γιατρός του ΕΣΥ, στην καλύτερη των περιπτώσεων, εφοδιάζεται με δύο μάσκες μίας χρήσης ανά ημέρα. Η βάρδια είναι συχνά 14ωρη ενώ οι οδηγίες του ΕΟΔΥ αναφέρουν ρητά πως οι μάσκες μίας χρήσης πρέπει να αντικαθίστανται κάθε 2 ώρες.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι παραπάνω από εγκληματικές. Δεν είναι ανικανότητα. Είναι η νεοφιλελεύθερη πολιτική. Στις 24 Μάρτη 2020, με το έγγραφο 14794 (24/3/20) το υπουργείο αποφασίζει να αναστείλει τη λειτουργία της 3ης υγειονομικής περιφέρειας Μακεδονίας, με σκοπό να στελεχώσουν οι γιατροί αυτής, τα κοντινά νοσοκομεία αναφοράς. Φυσικά και χρειάζονται ενισχύσεις τα νοσοκομεία αναφοράς. Τί θα γίνει όμως με την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας; Όλοι θυμόμαστε τις απολύσεις έναντι στους εργαζόμενους στο “Βοήθεια στο Σπίτι”. Τέτοιες φροντίδες θεωρούνται περιττές από μνημονιακές και φιλελεύθερες πολιτικές. Σήμερα (31-3-20) ανακοινώθηκε πως για 5 δήμους της χώρας αναστέλλεται η ευχέρεια των κατοίκων να βγαίνουν έξω και για βοήθεια συνανθρώπων που έχουν ανάγκη! Θα το κάνουν λέει οι ειδικές υπηρεσίες του κάθε δήμου (που κάποιοι περιφρονούσαν και χλεύαζαν κάποτε: άραγε ποιοί;). Δηλαδή η “Βοήθεια στο Σπίτι”. Πόσες φορές και επί πόσους μήνες έχουν μείνει απλήρωτοι αυτοί οι εργαζόμενοι; Με τί συμβάσεις δουλεύουν; Είναι μόνιμοι; Δικαιούνται ανθυγιεινό επίδομα; Κανείς Χαρδαλιάς δεν θα μας πει γι’ αυτά. Θα μας πει ίσως αν οι ένστολοι έχουν προτεραιότητα στα σούπερ μάρκετ και εκτός υπηρεσίας; Αν οφείλουν να συμπληρώνουν τη “Βεβαίωση Κατ’ Εξαίρεση Μετακίνησης Πολιτών” όταν βρίσκονται εκτός υπηρεσίας; Ποιός θα ελέγχει όλο αυτό το δίκτυο; Θα γίνουν “σερίφηδες” μόνο αν τους αφήσουμε. Το αισιόδοξο σενάριο είναι τα σώματα ασφαλείας να συνειδητοποιήσουν την κατάσταση και να φερθούν αναλόγως. Αν όμως αυτό δεν γίνει θα ξαναζήσουμε άσχημες στιγμές της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας. Ας μην το αφήσουμε να συμβεί.

Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις που θα γίνουν την Παγκόσμια ημέρα Υγείας στις 07 Απρίλη 2020 έξω από τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας ύστερα από το κάλεσμα της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος. Ζητούν το αυτονόητο περισσότερο από ένα μήνα τώρα:
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού
  • Ατομικά μέσα προστασίας για όλους τους εργαζόμενους
  • Επίταξη όλων των διαθέσιμων ΜΕΘ.  
 Τα αιτήματά τους είναι και δικά μας. Είναι αιτήματα όλης της κοινωνίας.