ΣΠΕΙΡΑ

ΣΠΕΙΡΑ λογότυπο

Προβολή της ταινίας 'Katzelmacher' [Τετάρτη 16 Σεπτ. 2020]

 

 (Ο έλληνας γείτονας) 

[Τετάρτη 16 Σεπτ. 2020]

Ώρα έναρξης: 21.00
Παραγωγή: 1969, Γερμανία
Σκηνοθεσία: Rainer Werner Fassbinder
Διάρκεια: 88 λεπτά

Είσοδος ελεύθερη
 
Οι θερινές προβολές γίνονται στην αυλή της "Σπείρας"


Katzelmacher: ο τίτλος της ταινίας, αποτελεί βαυαρικό ιδιωματισμό με υβριστικό χαρακτήρα για τους μετανάστες που προέρχονται απ’ τις νότιες χώρες (σημασία: νότιος, που κάνει παιδιά στις Γερμανίδες με μεγάλη συχνότητα κι ευκολία, σαν τις γάτες).

Παραθέτοντας ως πρόλογο το απόφθεγμα του Γιάακ Καρσούνκε «Είναι προτιμότερο να κάνεις καινούρια λάθη παρά να επιμένεις στα παλιά μέχρι τελικής αναισθησίας», ο σκηνοθέτης εν συνέχεια χρησιμοποιεί την αριστοτελική μέθοδο / μαρξιστική διαλεκτική, για να το αντιπαρατάξει απέναντι στην αφασική, «ακίνητη» συμπεριφορά των χαρακτήρων του και την αναπόφευκτη υποταγή τους στους πιο στοιχειώδεις και ποταπούς κανόνες κοινωνικής δραστηριότητας.

Υπόθεση: Μια ομάδα δήθεν φίλων ξοδεύουν άσκοπα τις ημέρες τους έξω από ένα διαμέρισμα στο αστικό περιβάλλον του Μονάχου, καπνίζοντας, πίνοντας καφέ, παίζοντας χαρτιά, κάνοντας σχόλια επικριτικά ο ένας για τον άλλον, πλαγιάζοντας ο ένας με τη γυναίκα του άλλου, και ουσιαστικά διαβρώνοντας τις μεταξύ τους σχέσεις. Θ’ ανασυνταχθούν, όμως, όταν θα φτάσει εκεί ένας Έλληνας μετανάστης, τον οποίον αποφασίζουν να πολεμήσουν όλοι μαζί ώστε να τον διώξουν. Όλοι εκτός… από μια από τις γυναίκες της παρέας, η οποία ερωτεύεται τον μετανάστη.
«Ο Έλληνας γείτονας» επρόκειτο για την προσαρμογή ενός αντί-θεάτρου θεατρικού έργου του ίδιου του σκηνοθέτη σ’ ένα αντι-κινηματογράφου κινηματογραφικό έργο. Το φιλμ τοποθετεί τη δράση του τη χρονιά παραγωγής του (1969): όταν, δηλ., στην Ελλάδα, κατά την περίοδο του δικτατορικού καθεστώτος, όλο και περισσότερα μπουλούκια εργατών μετανάστευαν, με όνειρο μια καλύτερη οικονομική αποτίμηση του εργασιακού μόχθου τους, σε μια Γερμανία που ένιωθε να την κυριεύει ένα ανεξέλεγκτο πλέον κύμα ξενοφοβίας.
Πηγές: ex amaxis, fermouart