ΣΠΕΙΡΑ

ΣΠΕΙΡΑ λογότυπο

Προβολή της ταινίας 'Lady Snowblood' [Πέμπτη 1 Οκτωβρ. 2020]

 


 Lady Snowblood

[Πέμπτη 1 Οκτώβρ. 2020]

Ώρα έναρξης: 21.00
Παραγωγή: 1973, Ιαπωνία
Σκηνοθεσία:
Toshiya Fujita 
Διάρκεια: 97 λεπτά

Είσοδος ελεύθερη
 



Η Lady Snowblood γεννιέται με την μοίρα της προδιαγραμμένη, φορτισμένη με το βάρος μιας αποστολής που πρέπει να βαφτεί με τόνους αίματος σε λευκό χιόνι, λευκό σαν το δέρμα της, παγερό σαν την έκφραση της, ορφανό από όνειρα, ζωή και ήλιο.
Δεμένο με έναν κώδικα τιμής που στηλιτεύει το παράλογο, μια ζωής που τελείωσε πριν γεννηθεί.
Η ομορφιά της Meiko Kaji είναι απόκοσμη, δεν αφήνεται όπως κάθε τι αισθησιακό στα χάδια του έρωτα παρά γίνεται θανατερή νύφη στο μοναχικό βαλς της εκδίκησης.
Η Lady Snowblood μοιάζει πολύ με την Αντιγόνη στο τρόπο που δίνεται ολοκληρωτικά στον σκοπό που υπηρετεί. Στο σύμπαν της δεν υπάρχουν χαρές της ζωής ούτε υπεκφυγή του πόνου, ο ηρωικός πεσιμισμός της είναι μηδενιστικός. Η εξιλέωση της δεν οδηγεί σε γαλήνη προσωπική, πρόκειται για καθήκον και το καθήκον της είναι η εξολόθρευση.
Η Lady Snowblood είναι μηχανή θανάτου. Αυτή η Αντιγόνη είναι ένοπλη.
 
Μανιφέστο ομάδας Cineπαρίες:

Cineπαρίες, πράξη δεύτερη...

Με αφορμή την έναρξη νέου κύκλου προβολών της cineσέκτας μας
Νοούμε και θέλουμε το σινεμά και κατ' επέκταση ολη την τέχνη ως μέγα ανατόμο, να διατρέχει ιδεολογίες, ιστορία, αγκυλώσεις, κοινωνικές κατασκευές, φραγμούς της κυριαρχίας... ριζοσπάστη, Εκστατικό, καταστροφέα εξουσιών μονίμως διαφεύγων κάθε νόρμας και ριζωμάτων είναι καταδικασμένη να είναι ελεύθερη. Οφείλει να εξαπολύει λυσσαλέα επίθεση στον κομφορμισμό και σε κάθε ιερό και όσιο της πολιτικής ορθότητας.
όποια μορφή τέχνης δεν βαδίζει στο μονοπάτι του εκστατικού εξοβελίζεται ως αλλοτριωμένη... γρανάζι στην μηχανή της κυριαρχίας... υπερπροϊόν προς τέρψη του μισητού μαζανθρώπου από την μια... εργαλείο αποχαύνωσης και ενσωμάτωσης του εναλλακτικού χυλού από την άλλη γίνεται φορέας αφόρητης σύμβασης και υποταγής και δεν έχει θέση στο σύμπαν του εξεγερμένου.
Αντίθετα από την αλλοτριωμένους καλλιτέχνες η ριζοσπαστική δημιουργία και ιδιαίτερα στην περίπτωση μας το καλτ και αρτhouse σύμπαν ως γνήσιο παιδί της παράβασης και της αφαίρεσης απόλυτα αντικομφορμιστικό, καταστροφέας ταμπού και μέγας εικονοκλάστης όπως κάθε τι αιρετικό ορίζεται από την φυσική ροπή προς το αυτοδημιούργητο, την μη ένταξη σε κατηγορίες, ιδεολογίες ή δόγματα με όχημα την απόλυτη ρευστότητα και την παντοδυναμία των συνεχών μεταμορφώσεων.
εντοπίζοντας αυτά τα στοιχεία στον πυρήνα κάθε επαναστατικής συνείδησης θα προσπαθήσουμε να τα ανιχνεύσουμε - ταξιδέψουμε σε δημιουργίες του σινεμά που θεωρούμε πως υπάρχουν φυσικά αυτά τα συστατικά είτε ως στοιχεία των χαρακτήρων είτε διάχυτα στην ατμόσφαιρα του κάθε φιλμ...
ή ακόμα και από την ανάγκη να τα κοτσάρουμε εμείς αφήνοντας την δυνατότητα της υποκειμενικής κρίσης να κάνει παιχνίδι... γιατί άλλωστε αν χρειαστεί να εφεύρουμε ή γαντζωθούμε από έναν σκοπό ή ουτοπία αυτή θα είναι μόνο η επανάληψη του βιώματος της παιδικής έξαψης του παιχνιδιού.