ΣΠΕΙΡΑ

ΣΠΕΙΡΑ λογότυπο

Όταν κάτι ανήκει σε όλους, δεν ανήκει σε κανέναν


       Ως ανοιχτή συνέλευση του ελεύθερου χώρου έκφρασης “Σπείρα”, τον Φλεβάρη του 2020 (1202-2020) είχαμε δημοσιεύσει στο διαδίκτυο και σε διάφορα σημεία της πόλης κείμενο-κάλεσμα προς κάθε ενδιαφερόμενο, σχετικά με την ελλιπή ενημέρωση για την πολυσυζητημένη “ανάπλαση” των παρατημένων στρατοπέδων. Φυσικά και δεν περιμέναμε γραπτή απάντηση. Όπως γράφαμε και τότε, δεν είμαστε εμείς που θα εκπροσωπήσουμε ολόκληρη την πόλη και τους κατοίκους της. Δεν είμαστε εμείς που θα αποφασίσουμε πού και πώς θα επενδύσει ο κάθε επενδυτής που βλέπει περιοχές σαν το πρώην στρατόπεδο Δούκα, το παλιό πεδίο βολής, την Κυανή Ακτή, το κάστρο του Αγίου Γεωργίου και του Παντοκράτορα ως φιλέτα. Δεν είναι όμως ούτε οι αιρετοί, αρμόδιοι να υλοποιήσουν τη μελέτη τους, χωρίς προηγουμένως να ενημερώσουν λεπτομερώς την τοπική κοινωνία. 

       Την Δευτέρα 17 Αυγούστου 2020 χωρίς καμία προειδοποίηση και χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση, εμφανίστηκε στη “Σπείρα” ένας μηχανικός που ισχυρίστηκε ότι στάλθηκε από την Περιφέρεια Ηπείρου για να κάνει μετρήσεις στο κτίριο με Α.Μ. 1350. Σε ερώτηση από μέρους μας “γιατί μετράτε, τί θέλουν να κάνουν εδώ;”, ο μηχανικός δήλωσε άγνοια. Φυσικά και ο άνθρωπος αυτός θέλει να κάνει τη δουλειά, που του έχει ανατεθεί. Εμείς όμως την “Σπείρα” δεν τη βλέπουμε ούτε ως μπίζνα ούτε και ως σπίτι μας. 

       Η “Σπείρα” και όλοι οι παρατημένοι στρατώνες (πρώην στρατόπεδο Δούκα, πρώην στρατόπεδο Σολωμού, πρώην στρατόπεδα «ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΥ-ΠΒ ΠΡΕΒΕΖΑΣ», «ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ», «ΠΕΡΔΙΚΗ ΠΥΛΑΔΗ», και «Υπολοχαγού ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ Θ»),  το παλιό τελωνείο και η παλιά Λέσχη Αξιωματικών, θα έπρεπε να ανήκουν σε όλους τους κατοίκους του Δήμου Πρέβεζας και όχι να αφήνονται επιτηδευμένα στη φυσική φθορά και τη λεηλασία, ώστε να απαξιωθούν, να υποτιμηθούν και τελικά να ξεπουληθούν για εξευτελιστικά ποσά προς όφελος μίας χούφτας επενδυτών. Γι’ αυτό και τα τελευταία πέντε χρόνια, το κτίριο με Α.Μ. 1350 δεν αφέθηκε στην τύχη του. Το κτίριο συντηρείται, καθαρίζεται, εξοπλίζεται και ανανεώνεται εσωτερικά και εξωτερικά, από ανθρώπους που συμμετέχουν ενεργά στη συνέλευση αλλά και από φίλες και φίλους που απλά στηρίζουν τον χώρο. Όλα τα έξοδα που προκύπτουν καλύπτονται αποκλειστικά από τις εκδηλώσεις οικονομικής ενίσχυσης. Η “Σπείρα” δεν είναι πλέον το παλιό εγκαταλελειμμένο κτίριο. Είναι τα όσα ζούμε και δημιουργήσαμε με ανθρώπους που ξέραμε αλλά και άλλους που γνωρίζουμε εδώ. Είναι οι ιδέες που υλοποιήθηκαν, οι ιδέες που έμειναν για να γίνουν ή για να συζητηθούν ξανά και ξανά. Είναι δύσκολο να παίρνεις συλλογικές αποφάσεις. Όχι όμως και αδύνατο. 

       Η απόφασή μας να μην αφήσουμε την Περιφέρεια Ηπείρου να μετρήσει την “Σπείρα” είναι συλλογική. Ως άνθρωποι που αυτοδιαχειριζόμαστε τον χώρο τα τελευταία τέσσερα χρόνια, που ματώσαμε για να βάλουμε ή να επισκευάσουμε πόρτες εκεί που είχαν λεηλατηθεί ή παραβιαστεί, να φτιάξουμε χαλασμένα παράθυρα, να βάψουμε τους τοίχους, να μαζέψουμε τα μπάζα, να βάλουμε νέα φώτα, να βάλουμε ράμπες στο skate  park   που δύσκολα βρίσκεις σε όλη την βορειοδυτική Ελλάδα, να οργανώσουμε το αυτοδιαχειριζόμενο καφενείο που λειτουργεί με ελεύθερη συνεισφορά, να κάνουμε δεκάδες δωρεάν θερινές και χειμερινές προβολές, να στηρίξουμε μουσικές εκδηλώσεις, να οργανώσουμε συζητήσεις που αφορούν το παρόν και το μέλλον της πόλης, να διατηρήσουμε την εβδομαδιαία συνέλευση, να στεγάσουμε τις ανάγκες αλλά και τις επιθυμίες μας, απαιτούμε – για εμάς αλλά και για κάθε κάτοικο της πόλης- ενημέρωση.

       Ευχαριστούμε θερμά όσες και όσους χάρισαν και χαρίζουν εργαλεία, έπιπλα, οικοσυσκεύες, ηχητικό εξοπλισμό και ελεύθερο χρόνο στη “Σπείρα”. Ευχαριστούμε όσους και όσες συμμετέχουν και στηρίζουν τις εκδηλώσεις οικονομικής ενίσχυσης, είτε αφορούν τη στήριξη άλλων εγχειρημάτων αυτοδιαχείρισης και πρωτοβουλιών αλληλεγγύης σε όλη την Ελλάδα, είτε αφορούν συνανθρώπους μας που αγωνίζονται για τα αυτονόητα, με κάθε κόστος. Με την οικονομική ενίσχυση όλων όσων έχουν περάσει από τη “ΣΠΕΙΡΑ”, είτε από ένα καφενείο, μια προβολή ή και ακόμα από το skate-park, πέρα από τα έξοδα συντήρησης και λειτουργίας του χώρου, τα υπόλοιπα μοιράζονται ξανά στην κοινωνία της πόλης μας! Η “Σπείρα” δημιουργήθηκε από την κοινωνία της πόλης, απευθύνεται σε αυτήν και υπάρχει, γιατί αυτή η κοινωνία την στηρίζει και την αποδέχεται γι’ αυτό που είναι και γι΄αυτό που μπορεί να γίνει. Ένας χώρος που στεγάζει και προωθεί δραστηριότητες χωρίς εισιτήρια και συνδρομές, μακριά από κομματικές σκοπιμότητες και αναθέσεις κάθε είδους. Η πρότασή μας είναι απλή και κατανοητή. 

       Να καλέσει δηλαδή η Περιφέρεια Ηπείρου σε ανοιχτή εκδήλωση όλες και όλους τους κατοίκους της Πρέβεζας και να μας πει ο μηχανικός, ή οι μηχανικοί  που έχουν αναλάβει τη μελέτη, τί θα γίνει που, πώς και πότε. Να μας ενημερώσουν οι αιρετοί, αν θα πληρώνουμε εισιτήριο για να μπούμε στο κάστρο του Αγίου Αντρέα, αν στους χώρους περιπάτου και άθλησης θα έχουν πρόσβαση όλοι και με ποιές διαδικασίες, αν θα κοπούν δέντρα, αν προβλέπεται δεντροφύτευση, αν θα γίνουν ανασκαφικές εργασίες για την ανάδειξη της ιστορίας του χώρου και της πόλης, ποιός και με τί όρους θα αναλάβει τη διαχείρισή του, από που θα προκύψει η χρηματοδότηση. Μέχρι τότε στη “Σπείρα” θα μπαίνουν μόνο άνθρωποι που δεν έχουν κατά νου να βγάλουν φράγκα, άνθρωποι που θέλουν να κάνουν μία βόλτα στο skatepark, που απλά θέλουν να πιουν μια μπύρα, να δουν δωρεάν μία ταινία ή να συμμετέχουν σε μία οριζόντια συζήτηση, άνθρωποι που σέβονται την αυτοδιαχείριση, την συλλογική λήψη αποφάσεων, την αλληλεγγύη και τη διαφορετικότητα, άνθρωποι που δεν είναι χομπίστες, φασίστες, ρατσιστές ούτε καριερίστες, και καταλαβαίνουν, ότι όταν κάτι ανήκει σε όλες και όλους, δεν ανήκει σε κανέναν. Καλούμε τους κατοίκους να στηρίξουν τη συνέλευση της “Σπείρας”, να κάνουν προτάσεις και να αποφασίσουμε συλλογικά για τους δημόσιους χώρους και τα δημόσια κτίρια που ανήκουν σε κάθε κάτοικο της πόλης.